Foto: Edin Hajder (A)

LÆSERBREV: Den nye udflytningsparameter

Siden 2015 og indtil nu har regeringen lagt op til ”Bedre balance” i Danmark. Spørgsmålet er om vi som kommunen haft mulighed for at påvirke hidtidige balancering og om vi får lov at påvirke det kommende valg af foruddefineret ”Udkantsdanmarks” muligheder?

Umiddelbart ser det ud til at alle kommuner vil være i kapløb. Det vil vi også i Mariagerfjord Kommune. Vi er en kommune midt i mellem Aalborg og Aarhus, som begge fik statslige arbejdspladser sidste gang. Hvis der skal skabes en jævn udvikling skal vi være med især når vi tager i betragtning kommunens opland med dertilhørende muligheder for at komme til og fra kommunen både med bus, tog og bil. Der er ikke mange statslige medarbejdere som flytter til kommunen når arbejdspladsen flytter. De vil helst pendle, men dem som gerne vil flytte til vores kommunen er mere end velkomne. Vi byder dem hjertelig velkommen og vil sørge for at de får mere for samme penge end der hvor de kommer fra.

Nu kommer det med påvirkning og parametre. Statsministeren har sammen med regering udskudt åbning af den sidste låge i spillet om statslige arbejdspladser. Uigennemsigtighed i forbindelse med beslutningerne rammes af lukkethed af proportioner. Regeringen har bebudet nye udflytningsrunde i længere tid. Udflytningsplan skulle være klar i december17. Nu er planen udskudt til januar18.

Innovationsminister vil hellere få en ordentlig proces, end at haste ting igennem. Beskæftigelsesminister vil helst lære af første udflytningsrunde inden den næste plan skal præsenteres. Begge er sikkert velvidende at den første udflytningsrunde er ikke færdig endnu. Men alligevel høstes erfaringerne.
Den nyeste parameter som blev afsløret er, at regeringen har en plan om, der i forbindelse med næste udflytningsrunde skal der etableres flere regionale uddannelsesinstitutioner, fordi uddannelse fyldte for lidt i første runde.

Det kan betyde at regeringen favoriserer kommunerne som i forvejen har en eller flere regionale uddannelsesinstitutioner. Det at etablere en regional uddannelsesinstitution er ikke lige prioriteret i kommunernes budget 18. Dermed vil ”Udkantsdanmarks” muligheder blive sat på stand by i kapløbet om statslige arbejdspladser.

I fremtiden kan små kommuner kun regne med at det ønskede vækst og udvikling i forbindelse med udflytning af statslige arbejdspladser er forbeholdt kommuner som ikke er defineret som ”udkantskommuner”, men som står på positivlisten, strengt forseglet af regeringen.

Venlig hilsen

Edin Hajder
Byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune
Formand for Udvalget for Arbejdsmarked
Tlf. 28 96 55 72
e-mail: edhaj@mariagerfjord.dk

Foto & tekst: Edin Hajder (A)

SEND DIT EGET LÆSERBREV TIL OS PÅ: mail@hobroportalen.dk (Mrk: Læserbrev & Husk et fotos til forsiden)

Leave a Reply