You are here

Indvielse og ny fortælling om kulturhistorie i superliga

Hvordan kan tudsegamle historier ved Danmarks største bronzealderhøj, Hohøj syd for Mariager, gøres levende og spændende for børn og unge? Det spørgsmål vil eleverne fra 8. klasserne på Mariager Skole komme med et bud på fredag den 20. maj, hvor der er indvielse af nye skilte ved Hohøj og Alstrup Krat.

Borgmester Mogens Jespersen holder tale og indvier nye formidlingsskilte ved Hohøj og skovområdet Alstrup Krat klokken ti, hvor samtlige elever fra Mariager Skole deltager sammen med alle andre, der har lyst til at komme forbi. Samtidig vil 8. klasseeleverne fremvise deres ideer til, hvordan formidlingen i fremtiden kan gøres rigtig spændende for børn og unge.

For at få inspiration har eleverne været på Moesgaard Museum og har arbejdet med kulturhistorien og formidling i skolen. I ugen op til indvielsen arbejder eleverne intenst med ideer til at forvandle de mange forklarende tekster om Hohøj til spændende, involverende formidling. Til at hjælpe dem har de tre studerende fra Natur- og kulturformidlingslinjen fra UCN Hjørring, som samarbejder med lærerne om at guide eleverne igennem temaugen.

Nye skilte i fredning
Temaugen er kommet i stand i et samarbejde med Mariagerfjord Kommune, som siden efteråret 2015 har arbejdet med et nyt formidlingskoncept til skiltene langes ruten i det fredede område Alstrup Krat. Arkæolog Mette Wessel Fyhn har hjulpet med at finde de historiske fortællinger og få dem præsenteret i en ny form på skiltene i fredningen. Det er disse skilte, der indvies 20. maj sammen med elevernes præsentation af ideer, hvor kommunen er vært med en forfriskning til besøgende. Indvielsen følges op med en naturtur om søndagen, som kommunen afholder i Alstrup Krat klokken tretten sammen med eksperter fra Slot- og Kulturstyrelsen og Nordjyllands historiske museum.

”Vi er blevet opmærksomme på, at Hohøj og Alstrup Krat ligger i kulturhistoriens superliga, fordi der er utroligt mange spor fra mange tidsaldre i et mindre område, som helt mirakuløst ikke er blevet bebygget eller pløjet op, som det nok er sket mange andre steder”, fortæller Inger Taylor, miljøvejleder i Mariagerfjord Kommune.

Derfor arbejder kommunen sammen med andre på et større projekt, der skal omfatte udstillingshuset ved Hohøj, at binde området tættere sammen med Mariager og gøre den historiske perle spændende for en bredere målgruppe, herunder også børn og unge.

”Efter et møde med interessenterne i Mariager, tog skolen initiativet til temaugen, som gerne skal munde ud i nogle ideer, vi kan bruge i det videre arbejde med at skaffe finansiering til et større projekt”, fortæller Inger Taylor.

Bredt samarbejde
Det er kommunen, der har taget initiativ til formidlingsprojektet, hvor kommunen samarbejder med Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Nordjyllands Historiske Museum og Kulturstyrelsen. Lokalt er der også samarbejde med Mariager Skole, Cittaslow, VisitMariagerfjord, Mariagerfortællerne, Hohøjkomitéen, Museumsforeningen, Grønt Råd og Birgittaforeningen, der på Store Bededag havde en pilgrimsvandring i Alstrup Krat med historiske fortællinger.

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top