You are here
Home > Nyheder >

Folkesundheden i Mariagerfjord går den forkerte vej

Færre dyrker motion og flere er stressede og overvægtige. Til gengæld ryger og drikker folk mindre.

Det er blot nogle af de opsigtsvækkende resultater, som den nationale sundhedsundersøgelse viser i Mariagerfjord Kommune. Tallene afspejler en national tendens, der slår fast, at det står skidt til med folkesundheden i Danmark. Jan Andersen, der er formand for Udvalget for Sundhed og Omsorg, ser med stor alvor på undersøgelsens resultater:

– Den kedelige udvikling skal vendes hurtigst muligt. Vi skal blive meget bedre til at samarbejde på tværs af sundhedsområdet og udvikle tilbud, som matcher borgernes behov. En af løsningerne er, at vi skal udvikle nye services og tilbud i dialog og samarbejde med vores borgere, siger Jan Andersen.

– Nu bliver den nordjyske sundhedsprofil debatteret på en regional konference i dag. Resultaterne er bestemt ikke opløftende, og der skal findes løsninger på, hvordan nordjydernes sundhed forbedres, fortæller Jan Andersen.

1896 borgere i Mariagerfjord Kommune har deltaget i undersøgelsen “Hvordan har du det – 2017”, der tegner et dystert billede af danskernes sundhedstilstand.

Den mentale sundhed halter
Undersøgelsen i Mariagerfjord Kommune viser, at der er et stort problem med den mentale sundhed, og det generelt er de unge, der er nedtrykte og ofte uønsket alene. Samtidig har mange stress. Hele 21,7 procent har stress, og det gælder primært for kvinderne mellem 16-24 år, hvor tallet er 35,8 procent.

– Vi tager den mentale sundhed meget alvorligt. Vi er derfor på vej med løsninger, som skal hjælpe borgere med stress, og så har vi et helt nyt tilbud klar til både unge og voksne med angst og depression, siger Jonna Bohlbro, som er leder af Sundhed og Træning i Mariagerfjord Kommune.

Flere svært overvægtige
Pilen på badevægten har bevæget sig opad siden 2013. Der er en stigning i andelen af svært overvægtige i Mariagerfjord Kommune. 19,3 procent er svært overvægtige og dermed ligger tallet for kommunen et stykke over landsgennemsnittet på 16,8 procent. Stigningen er størst blandt borgere mellem 46-64 år.

Der er også et stigende antal borgere med en kronisk sygdom. Det skyldes en stigende gennemsnitsalder i kommunen, men det hænger også sammen med, at flere borgere har fået usunde madvaner.

– Vi kan desværre se, at den fysiske aktivitet blandt borgere ikke er blevet højere siden sidste sundhedsundersøgelse. Samtidig er der flere, der spiser usund mad. Det er særligt de unge og mænd, siger Jonna Bohlbro.

Ulighed i sundhed
Undersøgelsen viser desuden, at sundheden er ulige fordelt i Mariagerfjord Kommune. Særligt blandt borgere med ingen eller lav uddannelse er der en markant overvægt af uhensigtsmæssige sundhedsvaner som eksempelvis rygning og usund kost, lav mental sundhed og kronisk sygdom.

– Der er nok at tage fat på, og vi har selvfølgelig kunne forudse tendenser, så vi starter blandt andet et samarbejde mellem sundhed og socialpsykiatri. Formålet er at fremme en sundere livsstil blandt borgere med psykisk lidelse og en kronisk sygdom som eksempelvis diabetes, fortæller Jonna Bohlbro.

Flere har skoddet tobakken
Der er dog plads til enkelte lyspunkter. Sundhedsundersøgelsen viser, at der er færre rygere og storrygere i Mariagerfjord Kommune.

– Vi ligger stadig en anelse over regionsgennemsnittet, men vi er helt sikkert på vej. Rygning er blot et af kommunes fokuspunkter. Og så er alkoholvanerne i kommunen bedre. Særligt blandt de unge, så det er vi meget tilfredse med, siger Jonna Bohlbro.

 

Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Region Nordjylland og de øvrige nordjyske kommuner. Den er samtidig en del af en landsdækkende undersøgelse af sundheden i Danmark. Undersøgelsen er gennemført i 2007, 2010, 2013 og 2017.

 

3000 personer i Mariagerfjord Kommune har modtaget et spørgeskema og 1896 har svaret. Mariagerfjord Kommune er dermed den kommune i Nordjylland med den største svarprocent på 63.

Læs mere om undersøgelsen: http://rn.dk/sundhedsprofil

Foto:  Jan Andersen (privat) / Tekst: Mariagerfjord Kommune

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top