You are here
Home > Nyheder >

Udsatte børn og unge får tjekket sundheden

I Mariagerfjord Kommune giver sundhedsplejerskerne udsatte børn og unge et årligt sundhedstjek. Dermed tager Mariagerfjord som den første danske kommune konsekvensen af, at udsatte børn og unge langt oftere døjer med helbredet end deres jævnaldrende kammerater.

– Vi vil gerne hjælpe vores udsatte børn og unge, så de får de bedste muligheder for at få et godt og sundt liv. Derfor følger vi regelmæssigt deres sundhed, så vi hurtigt kan sætte ind med en forebyggende indsats og tage problemerne i opløbet, siger Svend Madsen, der er formand for udvalget for Udvalget for Børn og Familie.

Årlige sundhedstjek
Ved de årlige sundhedstjek følger sundhedsplejerskerne systematisk op på de udsatte børn og unges sundhedstilstand:

– Vi undersøger barnet eller den unges helbred, og vi spørger ind til kost, søvn og vægt og andre forhold, der har betydning for sundhed og trivsel. Vi har et godt samarbejde med plejefamilierne og opholdsstederne og drøfter sammen med dem, hvordan vi bedst støtter barnet eller den unge i at få sunde vaner og derved en bedre trivsel, fortæller ledende sundhedsplejerske Pia Ballentin.

Sundhedstjekket finder sted hos plejefamilien, på opholdsstedet eller på den døgninstitution, som barnet eller den unge er tilknyttet.

Løser landsdækkende problem
Godt og vel halvdelen af dem vi undersøger døjer med helbredet i en grad, så det hæmmer deres udfoldelser. Her er overvægt det problem, som sundhedsplejerskerne oftest ser. Det bekræftes af en ny undersøgelse, der viser, at udsatte børn i langt højere grad end deres klassekammerater bliver overvægtige i løbet af deres skolegang. Det er KL, der står bag undersøgelsen, som bygger på data fra Danmarks Statistik og Den Nationale Børnedatabase.

– I kommunerne har man stort fokus på udsatte børns og unges trivsel, men noget tyder på, at man er mere optaget af deres sociale og psykiske udfordringer end deres fysiske sundhed. Heldigvis ser vi nu, at andre kommuner viser interesse for vores sundhedstjek, siger Pia Ballentin.

Metoden skal dokumenteres
Sundhedsplejerskernes erfaringer med sundhedstjekket er rigtig gode og nu skal effekten dokumenteres. Metoden skal nemlig undersøges i nyt forskningsprojekt, som det Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) er på vej med.

– Det er vores pligt at tage hånd om børn og unge med særlige behov, så de får de bedste muligheder for at få en god tilværelse. Med sundhedsplejerskernes årlige sundhedstjek af vores udsatte børn og unge tager vi den forpligtelse alvorligt, slutter Svend Madsen.

Fotograf: Kaj Bolvig

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top