You are here
Home > Nyheder >

Tilbud til ældre: Beredskabet kan brandsikre din bolig

Et nyt samarbejde mellem hjemmeplejen og beredskabet i Mariagerfjord Kommune skal sikre ældre og svage borgere mod brandulykker.

Dødsbrande rammer i overvejende grad private hjem og statistisk set er det ældre og svage borgere, der har størst risiko for at komme til skade eller omkomme i forbindelse med brand.

– Men vi kan gøre en forskel ved at gennemgå og sikre deres bolig. Vi kigger fx efter, om der er en kaffemaskine, som altid er tændt eller om der er stearinlys i vindueskarme i nærheden af gardiner, forklarer beredskabsinspektør i Mariagerfjord Kommune, Allan Frisk.

Samarbejdet med ældreplejen er afgørende, fordi medarbejderne i ældreplejen i forvejen kommer hos borgeren, så de ved, hvem der er enlige, rygere, bruger sløvende medicin, har nedsat syn/hørelse, er bevægelseshæmmede eller demente.

– Det er parametre, som kan betyde en større risiko for personskader ved brand og derfor er det vigtigt, at vi får kontakt til disse borgere. Konstaterer hjemmeplejen fx at der ikke er en røgalarm i boligen eller vurderer hjemmeplejen, at borgeren ikke kan agere korrekt ved en brand, så kan de kontakte os i beredskabet og så gennemgår vi boligen. Og er der ikke en røgalarm, så har vi en gratis med, som vi naturligvis også sørger for at montere, fortæller Allan Frisk.

Han roser også samarbejdet, fordi det tager hensyn til, at nogle borgere kan være utrygge ved at få besøg af fremmede fra beredskabet.

– Det fine er, at når vi kommer på besøg for at gennemgå en bolig eller montere en røgalarm, så sker det sammen med det personale fra hjemmeplejen, som borgeren i forvejen kender, så besøget ikke skaber utryghed.

 

Også opmærksomme på naboer

Tilbuddet om en brandgennemgang af ældres og andre udsattes bolig er et led i en større kampagne for at undgå personskader eller dødsfald i forbindelse med brand i private hjem.

Et andet led i kampagnen er at informere de nærmeste naboer, når beredskabet har slukket en brand i en bolig. Erfaring fra England har nemlig vist, at mennesker, som har oplevet brand i deres nærområde, er særligt modtagelige for gode råd og vejledning om, hvordan de selv kan undgå brand i hjemmet.

 

Fakta

I 2013 døde 70 personer i forbindelse med brand. 60 af ofrene var 50 eller ældre. I de sidste 25 år er 1944 personer døde som følge af brand. Det svarer til mere end 77 i gennemsnit om året.

Alene i januar 2015 er der på landsplan omkommet 9 personer som følge af brande i boliger.

Brandsikker bolig er et koncept udviklet af Foreningen af Kommunale Beredskabschefer (FKB), Beredskabsstyrelsen og Trygfonden. Man kan læse mere om konceptet på:http://brs.dk/forebyggelse/brand/kampagner/brandsikkerbolig/Pages/brandsikkerbolig.aspx

 

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top