You are here
Home > Lokal info >

Kommunens udenrigsminister går på pension

Direktør Jørgen Basballe (64 år) i Mariagerfjord Kommune går på pension den 30. juni 2016.Han har altid arbejdet med udvikling og er blevet hængende i kommunen i 37 år, fordi mulighederne i udviklingsprojekterne er blevet ved med at udfordre ham.

På borgmesterkontoret i Hobro sidder direktørerne i Mariagerfjord Kommune side om side på hvert sit kontor. Der har dog altid været et kontor, som ofte stod tomt. På døren står der Jørgen Basballe. Han er gentagne gange blevet kaldt kommunens udenrigsminister og har via sine aktiviteter nationalt som internationalt været meget på farten. Nu går han på pension den 30. juni 2016 og er klar til at slippe den kommunale verden, men han vil stadig være engageret i småprojekter uden for det kommunale.

Uddannelse og arbejde
Jørgen Basballe er uddannet Cand. Oceon fra Århus Universitet i 1975. I 1976 blev han sekretær i Arbejdsdirektoratet og året efter planlægningskonsulent i et rådgivende konsulentfirma. I 1979 kom han til Hobro Kommune som planlægningskonsulent og har været i det kommunale lige siden. Han var kortvarigt konstitueret kommunaldirektør op til kommunesammenlægningen i 2007 og blev ellers direktør i Mariagerfjord Kommune i 2007 med Arbejdsmarked, Kultur & Fritid og Teknik & Miljø som ansvarsområde.

Se også: Sankt Hans på Hobro havn

Det ville være meget uvant for Jørgen Basballe ikke at lave noget. Han er altid gået den lige og stringente vej og blev endda færdig på studiet et halvt år før tid. Derfor kan det undre, hvad han lavede fra 1975-1976. Han var soldat og siger selv, at det var en afgørende tid for ham, hvor han lærte meget om sig selv og det at samarbejde med mange forskellige typer mennesker – en egenskab som, han mener, har gjort ham stærk i sine mange projekter og virksomhedsbesøg.

Der har været mange, men særligt tre områder har været spændende i Jørgen Basballes arbejdsliv.

Udviklingsprojekter. Store, sjove og skæve
En af grundende til at Jørgen Basballe blev hængende i kommunen var, at han meget hurtigt blev involveret i en masse udviklingsprojekter, som han faktisk blev overrasket over, at kommunen var involveret i. Det var store projekter, skæve projekter og i det hele taget projekter, som krævede en masse forarbejde og forventningsafstemning blandt samarbejdspartnerne. Og det var lige i hans ånd.

– Jeg har altid troet på, at muligheder er der, hvis vi er seriøse omkring det. Hvis vi sætter det rigtige i gang, så kan vi også rekruttere folk til det. Hvis vi ikke gør det rigtigt, så skal vi lade være med at spilde andres tid, siger Jørgen Basballe.

Jørgen Basballes første udviklingsprojekt var ret udfordrende, men også et godt eksempel på, hvad der kan lykkes. Det er tilbage i midt 80´erne, hvor han medvirkede til at få den første videreudgående uddannelse til Hobro Kommune, som dengang hed Indkøbs- og Importskolen. Det startede som et forsøg på at udvide Handelsskoleuddannelsen i Hobro, men endte bredere end det.

Se også: Hobro IK afholder spillerpræsentation på DS Arena

– Jeg er igennem tiden blevet smidt ud i besynderlige projekter og så handler det om at komme i land. Flere af projekterne har taget en drejning midt i processen, og så er det afsted i en ny retning. Med Indkøbs- og Importskolen i Hobro kom der pludselig en ide, og så gik vi efter den, fastslår Jørgen Basballe.

Igennem tiden er det blevet til mange vellykkede projekter. Blandt andet renovering af Fyrkat og Vikingecentret, etablering af Gasmuseet og Himmerlands Teater, Kunstetagerne, Cemtec, Hobro Teater, Det Maritime Kulturcenter og på det regionale plan har han været med til at opbygge Business Region North Denmark.

Jørgen Basballe har også været med til at sætte gang i de fire hovedbyer i Mariagerfjord Kommune og samtidig sikre, at der har været ressourcer til at køre projekterne, uden at de drukner i daglig drift. Her er der tale om projekter på Mariager Havn og Hadsund Havn, Hobro Midtby og projektet Skov i Arden By.

Se også: Svanen på Jomfrusejlads efter renovering

– Samtlige projekter er med til at udvikle og udfordre lokalsamfundet, men dem der bor 100 kilometer væk, skal også kunne se formålet med projekterne, ellers bliver det for småt og indspist, mener Jørgen Basballe.

Trekanten og Kommunalreformen
Fra 1985 – 2001 var Jørgen Basballe kun deltidsansat i Hobro Kommune. Ved siden af arbejdede han med at overføre viden primært mellem Aalborg Universitet og virksomheder i det der hed Nordjysk Informatikråd, som han var med til at etablere. Han siger selv, at han arbejdede i en trekant mellem forskning, virksomheder og den offentlige sektor.

– Det var en utrolig spændende tid, hvor jeg fik oparbejdet et stort netværk på universitet. Når universitet havde noget viden, som de gerne ville arbejde med, så kontaktede de mig. Jeg stod for økonomi- og processtyringen og ikke mindst at afstemme samarbejdsrelationen mellem universitetet og virksomheder, siger Jørgen Basballe.

Det tredje område, som har haft stor betydning for Jørgen Basballe, er Kommunalreformen.

– Helt sikkert. Vi skulle fusionere fire kommuner og komme ud på den anden side med en Mariagerfjord kultur. Det tog længere tid end ventet.

Han beskriver selv, hvordan alle systemer og alle traditioner var væk december 2006 for at møde op til stort set ingenting i januar 2007. Det var fantastisk spændende og meget, meget arbejdskrævende.

Se også: Hobro firma bag verdens største robot til overfladebehandling.

– Alt, der før havde været rutine, var pludselig nyt. Der var masser af brandslukning, men jeg synes, at vi lykkedes med at få folk fordelt på de nye arbejdspladser. Det er jeg glad for, fastslår Jørgen Basballe.

Lyttende og understøttende leder
Her ved slutningen af arbejdslivet håber Jørgen Basballe, at hans kolleger, samarbejdsrelationer og ansatte vil huske ham som lyttende og understøttende. Faktisk ved han allerede, at det er sådan mange ser ham.

– Jeg kan godt sætte en retning. Det har jeg ingen problemer med. Men jeg bestræber mig på at lytte meget og understøtte mine samarbejdsrelationer i den retning, som kommunen gerne skal i, siger Jørgen Basballe.

Tillid kommer også op. Hellere tillid end kontrol. Han har stor tillid til andre og forventer, at de kan løse den opgave, som de har fået stillet. Samtidig forventer han også, at folk selv melder ind, hvis de støder ind i problemer eller har brug for at vende en løsning.

– Hvis jeg ikke hører noget, så antager jeg som udgangspunkt, at folk er trygge i opgaven og på rette spor. Jeg bruger meget tid på at definere opgaven, det forberedende arbejde og forventningsafstemme, men derfra er tilliden til andre stor. Så render du ind imellem ind i nogen, som skal have lidt mere opsyn, men det er sjældent. For mig har tillid fungeret i 98 procent af tilfældene, fastslår Jørgen Basballe.

Han håber også, at han vil blive husket for sin evne til at lave løsninger. Uanset hvad det er. Store fusioner, byprojekter som mindre kulturprojekter.

– Jeg siger ikke, at det altid er lykkedes, men jeg synes, at det er lykkes ret godt. Og så ved jeg jo godt, at der aldrig er nogen, der laver noget alene – heller ikke mig.

Som Jørgen Basballe altid har sat en ære i, så har han været god til at forventningsafstemme med både sig selv og sit bagland, inden projekter blev sat i gang.

– Inden du prøver, så få lige tegnet nogle overordnede streger på forhånd. Grundreglen er selvfølgelig også, at du skal være parat til at tænke ud af boksen. For når du gør noget, så afføder det måske noget andet. Det behøver ikke at være dårligere, men gør du ikke noget, så sker der ingenting, siger Jørgen Basballe.

Ikke en pension uden lidt arbejde
Selvom Jørgen Basballe går på pension, er der stadig meget, han gerne vil nå. Han har været en del af censorkorpset for erhvervsøkonomer i 30 år og det vil han fortsætte med.

– At være censor vil være min hjernevitamin i de næste par år, så må vi se, hvad der sker derefter, når jeg i 2018 skal ansøge på ny, siger Jørgen Basballe.

Han fortsætter også som frivillig kulturmedarbejder i Jazz Hobro og Hobro Musikforening, som arbejder for at arrangere 10 jazzkoncerter og 10 klassiske koncerter om året. Så står der hyldemeter af bøger klar, som han glæder sig til at fordybe sig i og endelig er der sejlbåden i Hobro Lystbådshavn, som skal mere på vandet.

– Jeg er også i den heldige situation, at min kone Lisbeth går på pension samtidig med mig, så vi har aftalt, at vi skal ud og se mere af verden, mens vi kan. Første rejsemål som pensionister går til Cuba.

Og så er der jo børnene og de fire børnebørn, som der sikkert kommer flere af med årene.

Planlagt generationsskifte
Jørgen Basballes pension er led i det generationsskifte, der er aftalt med Byrådet i Mariagerfjord Kommune tilbage i oktober 2014. Velvidende at de tre direktører, som udgjorde den øverste ledelse i kommunen, alle ville ramme pensionsalderen nogenlunde samtidigt, blev der ansat to nye direktører, som kunne være med til at sikre en fornuftig overgang og føre stafetten videre.

Således blev 2015 karakteriseret af et begyndende generationsskifte i direktionen, hvor velfærdsdirektør Peter Rasmussen og økonomidirektør Kim Jacobsen kom til.

Fra 2016 takker de gamle så af. Direktør Jørgen Basballe og kommunaldirektør Niels Højgaard stopper sommeren 2016 og der bliver ansat en ny kommunaldirektør. Den tredje direktør Jens Nørgaard stopper i foråret 2017 og dermed skal der ansættes en ny direktør med henblik på at afløse Jens Nørgaard. Fremover vil direktionen i Mariagerfjord Kommune bestå af fire medle

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top