You are here
Home > Nyheder >

Ild skal bekæmpe de uønskede nåletræer ved Lille Vildmose

Mariagerfjord Kommune forsøger at komme den uønskede sitkagran til livs. Det sker i samarbejde med Aage V. Jensen Naturfond og forskere fra De Nationale Geologiske Undersøgelser.

Projektet skal undersøge ildens betydning for biodiversiteten i den danske natur og blandt andet svare på, om ild kan bruges som effektivt redskab til at bekæmpe den uønskede sitkagran. Sitkagran er nemlig en invasiv art, der let breder sig på bekostning af den naturlige flora i området.

Naturfonden har allerede ryddet store arealer med plantet sitkagran i Tofte Skov ved Lille Vildmose.

– Problemet er bare, at titusindvis af nye sitkagraner er spiret frem. Da hverken vildsvin eller krondyr gider æde de stikkende vækster, har vi besluttet at prøve at lade ilden gøre arbejdet, siger Anders Horsten, som er biolog i Mariagerfjord Kommune.

I denne uge bliver der brændt cirka 25 hektar af i Tofte Skov, hvor granerne vokser.

– Når ilden er døet ud, undersøger forskerne effekterne af afbrændingen på både sitkaopvæksten og naturen generelt. Det gør de blandt andet ved at tælle, hvor mange graner der har overlevet og undersøge, hvad der spirer frem af asken, fortæller Anders Horsten.

Kommunens biologer og fondens driftsfolk står selv for afbrændingen.

– Vi håber, at de mange små træer vil gå ud i forbindelse med afbrændingen. Der er også den gevinst, at vi jo brænder vissent græs af sammen med sitkaerne. Det giver både plads og luft til de sårbare urter, som i dag bliver skygget væk af græs, siger Anders Horsten.

Selve projektet går ud på at omdanne de ensartede og kedelige plantager med sitka i Tofte Skov ved Lille Vildmose til åbne naturarealer med mose, overdrev, klithede og naturlig løvskov.

– I dag har Naturfonden skovarbejdere til at fjerne de små graner, men det er en dyr og besværlig form for bekæmpelse. Hvis ild viser sig at slå træerne ihjel, så er det både billigere og bedre for naturen, slutter Anders Horsten.

Aage V. Jensen Naturfond finansierer hele projektet.

Foto: Mariagerfjord Kommune

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top