You are here
Home > Alarm 112 >

Høj fart koster liv på vejene

På fem år har 51 mennesker mistet livet på grund af for høj fart på vejene alene i Nordjyllands politikreds. Derfor vil Mariagerfjord Kommune sammen med Rådet for Sikker Trafik nu have flere til at lette foden fra speederen. Det sker med en ny kampagne, der både kan ses i tv og langs vejene. Politiet bakker op med kontrol.

En mand kommer kørende på en landevej, og på bagsædet sidder hans to små børn. Der er fred og ro og ingen fare. Han træder lidt for hårdt på speederen. Pludselig kommer der en bil ud fra en sidevej. Manden træder med det samme bremsen i bund, men er det for sent..?

Sådan begynder en ny kampagnefilm fra Rådet for Sikker Trafik, der sammen med 84 af landets kommuner vil have flere til at overholde fartgrænserne på vejene. Mariagerfjord Kommune er med i kampagnen og har sat skilte op langs vejene, hvor der står ”Sænk farten – før det er for sent” som en venlig påmindelse til bilisterne.

– Hvert år er for høj fart på vejene skyld i farlige situationer og ulykker. Når man kører for stærkt, udsætter man både sig selv og andre for risiko, hvis der sker noget uforudset og f.eks. pludselig kommer en bil ud fra en sidevej, eller et barn løber over vejen. Hvis flere overholder fartgrænserne og kører efter forholdene, vil det betyde færre skader og trafikdræbte. Derfor er vi med i den nye kampagne, siger Birgit Krogh Alminde, trafikplanlægger fra Mariagerfjord Kommune.

Flertal: Der køres for stærkt på vores vej
I forbindelse med kampagnen har Rådet for Sikker Trafik spurgt 2.046 personer i hele landet, om de synes, at der køres for stærkt i det område, hvor de bor. Hele 67 % af de adspurgte svarer ja.

Selv lidt for høj fart skaber både farlige situationer, og kan også give stor utryghed og bekymring hos de tusinder, der bor ud til en vej. Det kan også medføre, at mange ikke tør lade deres børn cykle eller gå alene til skole, venner eller fritidsaktiviteter, når bilerne kører for stærkt.

– Der er mange gode grunde at vise mere hensyn og sænke farten. Det kan skabe mere tryghed og vigtigst af alt sikre, at færre kommer til skade eller mister livet i trafikulykker. Der er for høj fart involveret i omkring halvdelen af dødsulykkerne, så vi skal have flere til at overholde fartgrænserne, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta om fart:
Kører du 93 km/t i stedet for 80 km/t, fordobler du risikoen for at ende i en dødsulykke.

Fra 2010 – 2014 kunne 551 dødsfald i trafikken have været undgået, hvis en eller flere af de involverede ikke havde kørt for stærkt (kilde Vejdirektoratet):
Bornholm: 6
Fyn: 32
Københavns Vestegn: 19
København: 29
Midt- Vestjylland: 87
Midt- Vestsjælland: 64
Nordjylland: 51
Nordsjælland: 39
Syd og Sønderjylland: 54
Sydsjælland og Lolland-Falster: 57
Sydøstjylland: 49
Østjylland: 64
I alt: 551 trafikdræbte mennesker pga. for høj fart i perioden 2010 – 2014.

Gode råd:
Tilpas hastigheden efter vejen, omgivelserne og vejret.
Husk, at fartgrænserne også gælder ved overhaling.
Husk, at der er næsten ingen tid at vinde ved at køre for stærkt.
Brug evt. en GPS til at advare dig, hvis du kører for stærkt.

Om kampagnen:
Kampagnen ”Sænk Farten – før det er for sent” kan ses i hele landet den 10. – 30. oktober. En ny kampagnefilm vil blive vist i tv og på sociale medier. Langs vejene vil tusindvis af røde skilte med teksten ”Sænk Farten – før det er for sent” sende en venlig opfordring til bilisterne.

Se kampagnen på Sikker Trafiks hjemmeside: www.sikkertrafik.dk/sænkfarten

I oktober sætter politiet ind med ekstra fartkontroller på vejene. Se mere på www.politi.dk

Fakta om undersøgelsen:
Synes du, at folk kører for stærkt i det område, hvor du bor?
Ja, i høj grad: 13 %
Ja, i nogen grad: 54 %
Nej, slet ikke: 29 %
Ved ikke: 4 %
(kilde: Undersøgelse lavet af Epinion for Rådet for Sikker Trafik, 2016 med 2.046 adspurgte i hele landet).

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top