Foto: TOP-TOY / BR

TOP-TOY rekonstrueres: Nordens største legetøjskæde skal strømlines

Som følge af store ændringer i måden forbrugerne køber legetøj, har ejerne bag Nordens største legetøjskæde TOP-TOY begæret skifteretten om rekonstruktion.

”Det er ikke lykkedes for os at gøre TOP-TOY lønsom i sin nuværende form, og derfor må vi nu ændre grundlæggende på virksomheden ved at forenkle og optimere de sunde dele af forretningen,” forklarer CEO i TOP-TOY Per Sigvardsson.

Der er tale om forberedelserne til en egentlig rekonstruktion, som TOP-TOY og deres ejere nu arbejder på, og som efterfølgende skal godkendes af skifteretten.

TOP-TOY har i dag indleveret selskabets årsrapport, der som forventet viser et negativt driftsresultat på dkr 149 mill. og en negativ bundlinie på dkr 2.031 mill. Driftsresultatet er præget af en meget skuffende julehandel i 2017 bla. forårsaget af en implementering af et nyt ERP-system. Årets resultatet er præget af en væsentlig nedskrivning af blandt andet goodwill på dkr 1.660 mill. samt en række engangsudgifter til blandt andet ERP-implementering og organisatoriske restruktureringer.

I samme årsregnskab har direktionen, bestyrelsen og revisionen ikke kunne godkende den fortsatte drift uden garanti om yderligere kapital. TOP-TOYs ejere, der tidligere har tilført virksomheden ekstra penge, har dog ikke ønsket at investere eller øge finansieringen yderligere i den nuværende konstruktion.

”Vi er nået rigtig langt og har fået strømlinet store dele af virksomheden, men vi er desværre nået til et punkt, hvor der kræves en mere radikal forandring, hvis virksomheden skal blive lønsom,” siger bestyrelsesformand Michael Hauge Sørensen.

Som konsekvens af situationen er det bl.a. planen at lukke tabsgivende butikker, forenkle værdikæden samt tilpasse de faste omkostninger, herunder support funktioner på hovedkontoret i Vallensbæk og i Hong Kong. Det betyder desværre samtidig, at hvad der svarer til op mod 450 fuldsansatte på tværs af virksomheden kan blive berørt.

Bestyrelsen indsatte i foråret en ny ledelse i form af CFO Christian K. H. Jakobsen og CEO Per Sigvardsson. De skal nu lede arbejdet med at genskabe et sundt og fremtidssikret TOP-TOY.

”Det er trist og beklageligt, at vi må sige farvel til dygtige kollegaer, der alle har kæmpet hårdt for at gøre TOP-TOY til en sund forretning. Men nu må vi fokusere på at skabe et stærkt TOP-TOY på fundamentet af virksomhedens mange sunde dele og den strategi, vi allerede er langt med,” siger Per Sigvardsson.

Målet med rekonstruktionen er, at skabe en mere enkelt og strømlinet retailforretning med fokus på færre, men langt mere moderne butikker samt konkurrencedygtig og effektiv online-handel, der gør det lettere og mere spændende at handle legetøj online.

Kunderne kan dog fortsat se frem til at kunne købe deres julegaver hos BR og TOYS”R”US, da TOP-TOYs fysiske butikker og online løsning vil være fuldt aktiv og stå klar med stærke juletilbud landet over.

TOP-TOY driver i dag 226 BR-butikker samt 72 TOYS”R”US-varehuse. Kæden omsatte i seneste regnskabsår for lidt mere end tre milliarder kroner.

Forbrugerrettigheder som returret, reklamation og garanti berøres ikke af situationen.

 

FAKTA:

Op til 100 butikker på tværs af Norden og Tyskland skal lukkes.

I alt forventes op mod 450 fuldtidsstillinger at blive nedlagt.

Op til 180 danske medarbejdere vil blive berørt. Det svarer til cirka 100 fuldtidsstillinger fordelt på hovedkontoret butikker.

Island forventes ikke at blive berørt af rekonstruktionen.

TOP-TOY påtænker at lukke alle aktiviteter i Tyskland, hvilket betyder, at det tyske datterselskab BR-Spielwaren GmbH forventes at gå i betalingsstandsning.

 

De endelige beslutninger og de præcise detaljer afgøres i løbet af december og skal godkendes af TOP-TOYs kreditorer.

Foto: TOP-TOY / BR

%d bloggers like this: