You are here
Home > Nyheder >

Sluk lyset i Mariagerfjord

Sommertiden er lige på trapperne og lyset kan slukkes i dagens ydertider. Men inden urene sættes tilbage, opfordrer Mariagerfjord Kommune alle, der bor og arbejder i kommunen, til at slukke lyset i en time fra kl. 20.30-21.30 lørdag den 19. marts og derved deltage i Sluk Lyset kampagnen sammen med resten af verden.

Lørdag den 19. marts slukker danskerne lyset i en time fra klokken 20.30 samtidigt med millioner af mennesker verden over. Det sker for at sende et slagkraftigt globalt signal om, at det er muligt at handle på udfordringerne med klimaændringer og gøre en forskel – hvis vi vil.

”Nogen vil måske tænke, at det ikke batter noget at slukke lyset en time, og at det kan være værre for miljøet, hvis vi i stedet for at bruge elektrisk lys, tænder for fyrfadslys, der soder”, vurderer Inger Taylor, der er miljøvejleder i Mariagerfjord Kommune. Hun forklarer, at det ikke er hensigten at tælle energibesparelser i en time, men det er en påmindelse om, at det er muligt at handle året igennem ved at trykke på tænd/sluk-knappen eller udskifte energiforbrugende apparater og maskiner, og så er Sluk Lyset kampagnen en appel fra verdens befolkning til verdens ledere om at tage klimaudfordringen alvorligt.

I Mariagerfjord Kommune bliver der arbejdet med at planlægge for fremtidens energi, der primært skal komme fra vedvarende energikilder frem for fossile brændsler. ”Hvis der skal være nok vedvarende energi til at dække energibehovet, er det nødvendigt at reducere energiforbruget. Det kan vi gøre ved at spare på energien i bygninger og bruge energien mere effektivt”, fortæller Inger Taylor. Ved at arbejde målrettet med energibesparende tiltag i de kommunale bygninger, og fordi der er kommet mere vedvarende energi i fjernvarmen, er CO2-udledningen fra kommunens bygninger faldet med ca. 40 % siden 2007. Samtidigt sparer kommunen omkring 4 mio. kr. i energiudgifter om året.

Omstillingen fra fossilt til vedvarende energi kræver samarbejde mellem virksomheder, organisationer, kommune og borgere for at nå resultater, der kan ses, og som gør en forskel. ”At slukke lyset den 19. marts er også en måde at vise sin vilje til at være med og stå sammen om udfordringerne lokalt”, konkluderer Inger Taylor.

”Earth Hour” kampagnen er koordineret af Verdensnaturfonden (WWF) med deltagelse af flere hundrede millioner mennesker i 7000 byer og 162 lande verden over. I Danmark deltog i 2015 over 50 kommuner, 190 virksomheder og rigtig mange danskere.

Earth Hours historie
Earth Hour blev startet af Verdensnaturfonden WWF i Australien i 2007, hvor de lancerede kampagnen, som opfordrer til, at man verden over slukker lyset i en time. Formålet med Earth Hour rækker udover ”blot” at slukke lyset, det skal samtidig ses som et opråb til politikere om at tage handling i kampen mod klimaforandringer.

Den store medieopmærksomhed omkring Earth Hour har været med til, at gøre det til verdens største klimabegivenhed med deltagere i 162 lande og i over 7000 byer. De sociale medier gør, at det er let for den enkelte at vise sin støtte og melde sig til. Facebook-gruppen kan findes her.
I store byer verden over, har man valgt at vise sin støtte til kampagnen, ved at slukke for lyset på monumenter og attraktioner. Blandt dem tæller Eiffeltårnet i Paris, London Eye i London, Empire State Building i New York og Burj Khalif i Dubai.

Verdens fattigste lande er også dem, der er mest udsat overfor forandringerne i klimaet. Derfor er Earth Hour også begyndt at spire og vokse frem i lande som Bangladesh, Indonesien, Maldiverne og flere afrikanske lande.

I Danmark blev kampagnen tidligere kaldt for “Sluk lyset Danmark”, men budskabet var det samme: En stærk appel til verdens ledere om, at vi skal handle mod klimaforandringerne.

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top