You are here

Klimaråd med god modtagelse

Snydeyoghurt, ko-prutter, fryserester og husmodertricks – det var nogle af emnerne, som deltagerne blev klogere på ved en klimafrokost i weekenden, hvor kostvejleder Lise Faurschou Hastrup gav et spændende og inspirerende foredrag om danskernes kost og dens betydning for verdens ressourcer og klima.

Selvom gennemsnitsalderen på de 70 deltagere var i den øvre ende, så fik også de unge deltagere meget inspiration med hjem: ”Hun havde en god måde at formidle tingene på, så det også blev spændende for os i den yngre generation”, fortalte Daniel Taylor, der er gymnasieelev på Mariagerfjord Gymnasium. Han mener, at det er meget relevant information, der er til at bruge. ”Og så var det god mad”, konstaterer Daniel Taylor.

Sammen med foredraget havde Lise Faurschou Hastrup nemlig hjulpet med opskrifter til Soroptimisterne, der havde lavet en varieret menu til gæsterne med mousse af økologiske ørreder, spændende salater med en myriade af ingredienser, eksempelvis bønner, tyttebær, mandler, kål, ovnbagte rodfrugter og frikadeller med linser.
”Var det ikke nogen lækre linsefrikadeller?”, spurgte Lise Faurschou Hastrup en samtykkende forsamling. En af hendes pointer var at vælge en anderledes og spændende menu én dag om ugen i stedet for det sædvanlige, kød, kartofler og lidt grønt. ”Der skal hele 7 kg. korn til at lave 1 kg. kød”, oplyste hun, hvilket illustrerer, at der kan spares mange ressourcer og udledes mindre CO2, hvis alle havde bare én kødfri dag om ugen. Det handler ikke om at undvære en god bøf, men ligesom i 70érne, hvor vi accepterede én bilfri dag om ugen, at vælge en dag med alternativer til kød, konstaterede Lise Faurschou Hastrup. Det er ikke nyt, for tidligere kendte enhver husmoder spændende opskrifter på kartoffelfrikadeller eller rødbedekrebinetter. De dage, hvor der skal kød til opfordrede hun til at vælge mest økologisk fisk og kylling, da det kræver færrest ressourcer og udleder mindst CO2.

Madsnyd og madspild var også et par af emnerne, som Lise Faurschou Hastrup kom ind på. En deltager var især forarget over, at det yoghurt han har købt i god tro, faktisk ikke havde meget med yoghurt at gøre, men mest er skummetmælk blandet med vand og tilsætningsstoffer og kun en anelse yoghurtkultur. ”Det er rystende”, udtrykte han efter foredraget.

Pia Boisen, præsident for Mariager Fjord Soroptimisterne, der var arrangører, konstaterede også, at det er tankevækkende, at der årligt bliver smidt mad ud for 10.000 kr. pr. dansker, så ideen med at fryse rester ned og genbruge dem til andre retter, at lave madmængder efter antal personer og ikke at tage mere på tallerkenen end man kan spise, faldt i god jord. Soroptimisterne havde derfor sørget for, at alle madrester fra frokosten blev pakket og fordelt til medlemmerne og madrester fra tallerkenerne og grønsagsskralder gik til hønsene. Dermed blev der sat handling bag ordene.

Gode klimaråd fra Lise Faurschou Hastrup:
Vælg en ugentlig maddag med spændende alternativer til kød.
Køb årstidens frugt og grønt – så varierer dine måltider også
Handl lokalt og vælg flest danske varer
Vælg økologiske varer – selvom de er dyrere, får du ofte mere for pengene.
Gem madrester og anvend dem i nye retter.
Tag dit eget indkøbsnet med og vælg plastikposer fra ved indkøb
Genopliv de gamle husmodertricks med at få kødet til at strække længere ved at tilsætte fx havregryn og grønsager til frikadeller og andre kødretter.
Spis efter klimatallerkene www.lisef.dk/Resources/klimatallerknenLow.pdf
Se flere råd på www.lisef.dk

Yderligere oplysninger om klimadagen: Inger Taylor, sekretær i soroptimisterne, 91196088, inger@taylor.as

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top