You are here
Home > Nyheder >

Dyr fornøjelse at glemme omfangsdrænene

Tjekker du ikke omfangsdrænene, inden du køber hus, kan det resultere i ubehagelige ekstraregninger

Har du fundet drømmehuset, så træk alligevel lige vejret, inden du skriver under på retten til 30 års låneafdrag. Du undgår nemlig mange potentielle ubehagelige ekstraregninger, hvis du går huset efter med en tættekam før køb. Og finder du nogle ubehageligheder, kan du også bruge disse til at få en yderligere rabat på huskøbet – som kompensation for de reparationer eller udskiftninger, som du opdager, at der er brug for.

Foto: Mogens Thomsen
Foto: Mogens Thomsen

Kloakken løber over
Et område, som mange huskøbere overser, eller glemmer at tjekke op på, er kloakeringen i og omkring huset. Og her har Verner H. Kristiansen, også kendt som ”kloakdoktoren” nogle enkle råd, til hvordan man minimerer chancen for at blive overrasket med ekstraregninger efter man er flyttet ind:
Mange tjekker ganske fornuftigt op på kloakeringen i huset. De tjekker brønddæksler og tagbrønde, men de glemmer ofte at tjekke, om huset også er udstyret med omfangsdræn. Og, er der en defekt på sådan et dræn, så risikerer man, vandet står op, og det kan koste mange penge. Blandt andet kan det medføre en masse fugt- og vandskader, forklarer Verner H. Kristiansen.
Et omfangsdræn er kloakering, der ligger langs fundament og ydermur og leder overskydende vand væk. Man vælger ofte at installere omfangsdræn på huse, hvor der er risiko for fugtdannelse i husets konstruktioner og kældervægge. Det er altså ikke alle huse, der er udstyret med sådan et dræn.

Research dit kommende hus online
Ifølge Verner H. Kristiansen kan man selv gå ind på www.weblager.dk eller din kommunes hjemmeside og helt gratis tjekke, om huset man har kig på er udstyret med omfangsdræn.

– Det er det første, jeg ville gøre i forbindelse med huskøb. De fleste kommuner har frit lagt alle byggesager ud på nettet, og man kan derfor nemt gå ind og hente en masse teknisk information om det hus, man agter at købe, forklarer Verner H. Kristiansen.
Når det gælder omfangsdræn, så er det også vigtigt, at undersøge, om der er en såkaldt sandfangs-brønd, og om udløbet fra denne brønd går til en pumpe. Er det ikke tilfældet, så anbefaler Verner H. Kristiansen på det kraftigste, at man lige får en kloakmester ud at se nærmere på tingene, ellers kan det ifølge Verner H. Kristiansen komme til at gøre ONDT på økonomien.

– Hvis der er for meget regnvand i hovedkloakken så vil det nemlig stuve op i drænet, rundt om kælderen og drænet vil, modsat dets egentlige formål, lede regnvand rundt om kælderen. Helt galt vil det være i fælleskloakerede områder, hvor det så vil være L… der fylder drænet, forklarer Verner H. Kristiansen.

Foto & Tekst: Mogens Thomsen

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top