You are here
Home > Nyheder >

Bredt flertal vedtager budgettet i Mariagerfjord Kommune

27 ud af 29 byrådsmedlemmer stemte for næste års budget ved 2. behandlingen

27 byrådsmedlemmer stemte for den budgetaftale , som blev indgået den 27. september.

Der blev sat punktum for en særdeles vanskelig budgetproces, da politikerne i Mariagerfjord Kommune fredag eftermiddag stemte om næste års budget. I år har politikerne nemlig stået overfor en usædvanlig stor økonomisk udfordring på 123 mio. kroner, som blandt andet skyldes, at kommunen er blevet ekstraordinært hårdt ramt af manglende udligning.

27 byrådsmedlemmer stemte for budgetforliget. SF stemte i mod og Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti undlod at stemme.

Borgmester Mogens Jespersen glæder sig over, at et bredt flertal står bag næste års budget:

– Jeg er ikke glad for budgettet, som rummer en lang række ærgerlige og ubehagelige beslutninger, men jeg er glad for, at et bredt flertal tager et ansvar for kommunens økonomi i den vanskelige og helt urimelige økonomisk situation, vi er havnet i, siger Mogens Jespersen.

De usædvanligt mange spareforslag har vakt stor opsigt og politikerne har modtaget mere en 1.000 siders høringssvar.

– Vi politikere skylder vores borgere og medarbejdere en stor tak for de mange konstruktive høringssvar, der har givet os vigtig viden under vores budgetdrøftelser. Nu da budgettet er vedtaget, venter der en stor opgave med at føre budgettet ud i livet. Den tager vores ledere og medarbejdere straks fat på, siger borgmesteren.

Politikerne har først og fremmest skabt balance i budgettet ved hjælp af varige besparelser. Budgettet rummer nemlig en lang række af omprioriteringer og besparelser, som næste år nedbringer driftsudgifterne med 55 mio. kr. De følgende år stiger beløbet til 60 mio. kr. Hertil kommer en række engangsbesparelser, der fortrinsvis vedrører 2019.

For at skabe balance i budgettet har byrådsflertallet desuden valgt at hæve både indkomstskatten og grundskylden. Indkomstskatten hæves fra 25,9 til 26,1 procent og grundskyldspromillen hæves fra 28,8 til 34,0. Det giver ekstra indtægter på ca. 21,5 mio. kr. stigende til 32,5 mio. kr. i 2023, når kommunen ikke længere er pålagt skattesanktion fra staten.

– Vi sparer mellem 55 og 60 mio. kr. om året på driften, og det vil kunne mærkes i vores service. Vores medarbejdere vil kunne mærke det, fordi de skal løbe hurtigere og der er noget, de ikke skal lave mere. De mister også gode kolleger og det er oven i købet også dem, der har front-mødet med borgeren, der nu skal have en dårligere service eller en anden ydelse. Jeg håber, at borgerne husker, at den medarbejder, de møder, ikke har ansvaret for serviceforringelsen – Det har Byrådet, afslutter borgmesteren.

HobroPortalen
Tekst på vej
Top