You are here
Home > Nyheder >

10 landsbyer er klar til klyngesamarbejde

10 landsbyer – 8 i Maraigerfjord Kommune, 1 i Rebild og 1 fra Viborg Kommune, har slået pjalterne sammen i et tættere samarbejde som en del af det store nationale Landsbyklyngeprojekt.
Det er DGI, Realdania og Lokale- og Anlægsfonden, der sammen har igangsat et landssækkende projekt hvor landbyer skal blive bedre til at samarbejde. Projeltet omfatter ialt 25 landsbyklynger, heraf 5 i Nordjylland.

“Vi glæder os til at komme igang” siger formanden for Mariagerfjord Kommunes Landdistriktsråd Kim Knudsen, der samtidig er en af initiativtagerne til at de 10 landsbyer har søgt om at komme med i projektet. 

Klyngeprojektet i den Vestlige del af Mariagerfjord kommune har undertitlen “…et samarbejde, der bryder grænser”. “Vi har netop valgt at kigge ud over kommunegrænsen, og har derfor inkluderet Stenild og Klejtrup fra hhv. Rebild og Viborg kommune i projektet” fortsætter han. “Foreningsliv og kulturelle aktiviteter bevæger sig jo gerne over kommunegrænsen, så det handler om at se hvor der er bånd der kan styrkes endnu mere” siger han.

Over de sidste 40 år er befolkningstilvæksten i de større byer accelereret. Det har efterladt de mindre landsbyer med markant færre indbyggere og arbejdspladser, og denne udvikling har ført markante forandringer med sig. Tidligere kunne man bo, arbejde og have en aktiv fritid i landsbyen, men i de senere år har mange landsbybeboere oplevet, at skoler er lukket, busruter er blevet nedlagt, og købmænd har drejet nøglen om. Faldende folketal og skatteindtægter udfordrer kommunens evne til at opretholde serviceniveauet, skabe vækst og sikre livskvaliteten i lokalsamfundene. Landdistrikter står derfor midt i den største omstilling i nyere tid. Den tendens ønsker Realdania, DGI og Lokale og Anlægsfonden, som står bag projekt Landsbyklynger, nu at ændre.

Konkret skal projektet sikrer bedre kommunikation mellem lokalområderne, og gerne være kickstarter for en række fælles projekter – enten i hele klyngen eller i dele af den. Der etableres snarest en styregruppe, hvor alle 10 lokalområder er repræsenteret og der bliver tilknyttet en proceskonsulent til at støtte op om samarbejdet. Desuden forventes der etableret en række arbejdsgrupper på tværs til at løfte opgaven med at realisere konkrete fælles projektideer.

Mariagerfjord, Rebild og Viborg kommuner støtter klyngeprojektet med ialt 75.000 kr, og det understreges at kommunerne er vigtige samrbejdspartnere for at klyngesamarbejdet bliver velfungerende.

Klyngeprojektet løber foreløbigt i 18 måneder, og omfatter foruden de 2 byer fra nabokommunerne, Sdr.Onsild, Nr.Onsild, Hvornum, Brøndum, Hvilsom, Snæbum, Hørby og Døstrup.

HobroPortalen
Tekst på vej

Skriv et svar

Top