You are here
Home > Nyheder >

Jutlander Bank: For tidligt at sælge ud af sine aktier

Aktiemarkederne faldt med næsten ti procent i de første uger af oktober, men der er flere ting, der taler for, at det er bedst for investorerne at beholde deres aktiebeholdninger et stykke tid endnu, lyder rådet fra Jutlander Banks finanscenter.

Der har været stormvejr på aktiemarkederne de første uger af oktober, hvor både danske, europæiske, amerikanske og emerging markets-aktier er faldet i værdi. Fra 30. september og to uger frem faldt eksempelvis danske aktier med næsten 8 procent, mens verdensindekset faldt med over 6 procent.
Der er dog intet, der tyder på, at faldene skyldes, at verdensøkonomien er på vej ind i en ny langvarig krise. Faldene er snarere udtryk for en kortvarig usikkerhed på markederne, og derfor er det et forkert tidspunkt at sælge ud af sin aktiebeholdning, mener Henrik Jensen, der er souschef i Jutlander Banks finanscenter.

Han fortæller, at det er helt normalt, at der på samme tid sker et generelt udsalg på forskellige aktiemarkeder i denne størrelsesorden. Senest skete det i januar og februar.

”Dengang faldt aktierne mere, end de har gjort indtil nu. Om udsalget er slut, kan vi selvfølgelig ikke vide noget om, men vores holdning er, at det retter sig igen. Det er vores analyse, i hvert fald,” siger Henrik Jensen.

Han forklarer, at et langvarigt fald på aktiemarkedet normalt ikke finder sted i en periode som nu, hvor økonomierne har det godt, og indtjeningerne i virksomhederne vokser. Derfor er forventningen fra Jutlander Bank, at aktiemarkedet snart vender igen.
”Og så vil det jo være ærgerligt at have solgt ud af sin aktiebeholdning,” siger souschefen.

Der er mange spøgelser

Der er flere årsager til, at der er usikkerhed på aktiemarkedet i øjeblikket.

USA’s handelskrig med Kina har skabt usikkerhed på markederne, ligesom nogle investorer også afventer udfaldet af midtvejsvalget i USA den 6. november. I Europa er der fortsat usikkerhed om Brexit-forhandlingerne, som endnu ikke er faldet på plads, mens der er kommet fornyet usikkerhed om EU’s tredjestørste økonomi – Italien – efter at landet tidligere i år fik en meget EU-kritisk regering.

”Så der er masser af spøgelser, kan man sige. Og det er det, der påvirker markederne rigtig meget,” siger Henrik Jensen.
Han forventer, at aktiemarkedet for alvor vil vende igen, når man kommer på den anden side af midtvejsvalget i USA. Lige nu er der nemlig mange investorer, der er bekymret for valget og derfor vælger at være lidt afventende.

”Håbet er også, at Trump efter valget vil være klar til at gå til forhandlingsbordet for at finde en løsning på handelskrigen med Kina, fordi han så ikke længere behøver manifestere sig over for vælgerne som en stærk mand, der tør tage kampen op med kineserne,” lyder det fra Jutlander Banks souschef.
”Omvendt kan udfaldet af midtvejsvalget sandsynligvis blive, at han bliver indenrigspolitisk stækket, fordi republikanerne mister flertallet i Repræsentanternes Hus. Og så vil han måske i stedet fokusere på udenrigspolitikken, hvilket igen kan skabe noget usikkerhed på markederne.”
Minimum et år til næste krise

Hvad der er helt sikkert, det er, at der på et eller andet tidspunkt igen vil komme en ny krise i verdensøkonomien. Historisk set har økonomien nemlig bevæget sig i cyklusser med skiftevis gode og dårlige perioder. Spørgsmålet er, hvornår krisen for alvor vil komme igen, og hvor hård den denne gang vil blive.
Hos Jutlander Bank forventer man ikke, at den næste krise er lige på dørtærsklen. Det vil nemlig tage et stykke tid, før der kan ske en opbremsning i verdensøkonomien, som pt. ser rigtig stærk ud. Væksten i Europa ligger således på godt 2 % og på mere end det dobbelte i USA, mens indtjeningen hos virksomhederne på globalt plan er markant højere end på samme tidspunkt sidste år.

Derfor er der sandsynligvis stadigvæk minimum et år tilbage af opsvinget, vurderer Jutlander Banks Henrik Jensen.
”Vi er nok på vej mod enden af dette her økonomiske opsving. Men vi tror ikke, det sker i 2019. Økonomerne siger, det kan ske i 2020, men det er selvfølgelig svært at forudsige,” siger han.

Derfor mener Jutlander Bank, at det henover det næste år fortsat vil være fordelagtigt at eje aktier.
”Vi fastholder vores positive forventninger til aktierne, og derfor mener vi som nævnt heller ikke, at det vil være hensigtsmæssigt at sælge ud nu,” siger Henrik Jensen.

[Billedtekst:]
”Vi fastholder vores positive forventninger til aktierne, og derfor mener vi heller ikke, at det vil være hensigtsmæssigt at sælge ud nu,” siger Henrik Jensen, der er souschef i Jutlander Banks finanscenter. (Foto: Jutlander Bank – Pressefotos/Henrik Jensen)

HobroPortalen
Tekst på vej
Top